Forum PBFiarnii.
To może ja dam pierwszą propozycję. Niemała gratka dla fanów serii Gothic, a i może urozmaicenie dla typowych graczy.
Będzie ten PBF znajdować się w forum ''Gothic I''(jeśli będziecie chcieli, inne części też mogą być), a w nim podfora:
-Świat(ew. podtematy: Plac Wymian, Stara Kopalnia zewnętrzna i wewnętrzna, Ziemie Orków, Miasto Orków, Wieża Xardasa, Cmentarzysko Orków, Świątynia Śniącego)
-Stary Obóz(podtematy: Zewnętrzny i Wewnętrzny Pierścień, północna i południowa brama)
-Nowy Obóz(podtematy: brama zewnętrzna i wewnętrzna, pola ryżowe z magazynem, jaskinia, karczma, Wolna Kopalnia zewnętrzna i wewnętrzna)
-Obóz Sekty(podtematy: brama, bagno, plac świątynny, świątynia, plac trenningowy)
Oczywiście i tutaj obowiązuje Funkcjonowanie PBFiarni. Plus ewentualnie, możemy dodać kartę postaci(w sygnaturze lub odpowiednim dziale, jeśli będzie za mało miejsca - w takim wypadku w sygnaturze podajemy link do KP) według wzoru:
Imię
Siła
Zręczność
ew. Mana
Ekwipunek
Pochodzenie i historia
Dodatkowo, każdy temat będzie ewentualnie miał własnego MG.
Co Wy na to?
Użytkownik
Nie jestem fanem Gothica, nigdy nie miałem okazji w niego zagrać. Mimo tego nie mam nic przeciwko tworzeniu PBFów na jego temat, aczkolwiek jaki byłby w nim cel? Gracze wykonywaliby misje znane z gry czy wymyślone przez MG? Fabuła na podstawie gry czy coś własnego? Jakiś system umiejętności? Proponowałbym rozpisanie się nieco bardziej.
Ostatnio edytowany przez Happy_Keys (2014-05-23 11:42:18)
Fabuła i misje wymyślone, ścisłe trzymanie się gry to nuda i nuda. System umiejętności... To już do wspólnego obgadania, nie mam na to na razie pomysłu.
Użytkownik
No i tutaj pojawia się problem, jeżeli nie masz na coś pomysłu dlaczego się za to bierzesz?
To jest PROPOZYCJA, nie gotowy projekt. Propozycje się udoskonala, dyskutuje się na ich temat... Ale niech Ci będzie, obmyślę.
@Edit
Dobra, mam.
Umiejętności będą podzielone na:
Broń biała(jednoręczna/dwuręczna poziom 1,2 i 3(1 - możliwość posługiwania się), trafienia krytyczne)
Broń dystansowa(łuk/kusza poziom 1,2 i 3, trafienia krytyczne)
Magia(kręgi do 3, 1 krąg - używanie teleportujących zwojów, 2 - reszta zwojów, 3 - runy)
Umięjętności będą rozwijane przez 1-2 dni. Dodatkowo, każda klasa ma określone bronie(klasę dopisać do KP)
Wojownik - broń 1h i 2h, łuk i kusza do 2 lv, zwoje teleportujące
Strzelec - broń 1h, łuk i kusza, zwoje,
Mag - broń 1h(sztylety) do 2 lv, kusza, max kręgi
Statystyki będą rozwijane przez 5 minut od 1 punktu.
Poziomy:
1- 5 2000 XP
5- 15 5000 XP
15- 30 7500 XP
30- 50 10000 XP
50- 80 17500 XP
Doświadczenie za potwory x2 jak w grze. Za misje ustalonde przez zleceniodawcę.
Użytkownik
Hmmpf. Rozumiem, że im bardziej PBF rozbudowany, tym fajniejszy pod wieloma względami, ale tutaj wygląda na nieco zbyt przebajerowany. Wygląda w tym momencie, jakby mechanika miała odgrywać tam więcej niźli gracze, a o to chyba nie chodzi . Gdyby nie owa właśnie przebajerowana mechanika to chętnie bym zagrał, bo bardzo owe Gothicowe uniwersum lubię.
Użytkownik
A co ma znajomość uniwersum odnośnie rad do mechaniki? XD Po prostu wydaje mi się, że ten cały model walki z doświadczeniem, siłą etc., jest kiepski i lepiej oddać walkę w ręce graczy pod okiem GM'a.